Tetraodontidae i misterija neobičnih podvodnih struktura

Podvodne fotografije neobičnih peščanih struktura, koje je uslikao japanac Yoji Ookata, postale su hit nakon objavljivanja na Discovery kanalu. Geometrijski pravilne strukture, veoma precizno uradjene su postale misterija, neki su ih čak počeli povezivati sa posetama vanzemaljaca.


Medjutim, pravi kreator ovih gradjevina je snimljen tek pre nekoliko dana. U pitanju je riba Balon (Tetraodontidae), poznata kao skupocen specijalitet u Japanu, a čiji smo otrov Tetrodotoksin spominjali pre neki dan.

Biolozi su primetili da ova riba koristeći samo svoja peraja uspeva da napravi ovako precizne figure od peska. Tetraodontidae inače spada u familiju morskih i priobalnih riba. Naučni naziv (Tetraodontidae), potiče od četiri velika zuba spojena u dve „ploče“ koje ova riba koristi kako bi razorila svoj plen; školjke rakova i mekušce. Takođe ima sposobnost da se „naduva“, uvećavajući svoje telo i izbacujući pritom bodlje (skrivene u nenaduvenom stanju). Smatraju se za jedne od najotrovnijih kičmenjaka na svetu, odmah posle zlatne otrovne žabe.


Zašto ove ribe prave ovako fascinantne oblike u pesku ?

Biološka istraživanja su pokazala da na ovaj način mužjaci Tetraodontidae privlače ženke koje biraju one krugove koji su što preciznije i bolje uradjeni. Ulaskom u "gradjevinu" doći će do centralnog dela gde će se pariti i konačno položiti jaja u sredinu kruga. Primećeno je i to da mužjaci posvećuju silno vreme uredjujući svoju gradjevinu. Nekad su u stanju iskrckati manje školjke kako i sa njima dodatno ukrasili ivice pešćanih oblika :-)

Istraživači su takodje sproveli eksperimente unutar laboratorijskih uslova i ustanovili da ovakvi peščani oblici imaju i druge važne uloge. Ivice i oblici uspevaju da neutralizuju horizontalno kretanje vode na dnu, štiteći na ovaj način jaja i sprečavajući ih da budu odnesena unaokolo. Što daje dodatno objašnjenje zašto baš ovakav oblik strukture riba gradi.

Kao zaključak neka ostane rečenica koju su ostavili autori članka :-)

"It was a true story of love, craftsmanship and the desire to pass on descendants."

Link:
http://whyevolutionistrue.wordpress.com/2012/09/21/a-marine-mystery-solved/

Riba Balon (Tetraodontidae)
http://en.wikipedia.org/wiki/Tetraodontidae

1 komentara:

Fascinantno, nestvarno a istinito! Sta smo mi ljudi naspram ovih divnih stvorenja? Da nisu tako otrovna (za nas)verovatno da ne bi preziveli (zbog nas)!

 

Post a Comment