Lista najboljih knjiga i alata za učenje anatomije i fiziologije čoveka

Učenje anatomije i fiziologije ljudskog tela može biti jako zamoran i vremenski dugotrajan proces. Gomile novih termina koji opisuju delove tela, nizovi i nabrajanja koja zahtevaju memorisanje slično onom dok učite strani jezik. Ni malo ne iznenadjuje činjenica da mnogi ljudi često sa strepnjom ulaze u ovu naučnu oblast. Dodatnu konfuziju unose svakako i loši predavači, njihova isprazna i suvoparna predavanja a ponajviše loše organizovani i nekvalitetno napisani udžbenici iz anatomije.

Iz tog razloga predstavićemo nekoliko najboljih knjiga o anatomiji i fiziologiji ljudskog tela koje su se pojavile do danas a koje se koriste u školama i univerzitetima u svetu, i koje ceo proces učenja anatomije mogu olakšati, ubrzati, i što je najvažnije, učiniti daleko kvalitetnijim i zanimljivijim. Entuzijasti i ljubitelji ostalih bioloških nauka u njima mogu pronaći dosta toga što mogu nadovezati na svoja prethodna znanja o evoluciji. Ako ste kojim slučajem student medicine - ili se spremate za tako nešto - ovo je onda besplatan set alata koji predstavlja must-have u današnje vreme. Dakle, evo liste za download:

Anatomija i fiziologija čoveka (Hole, 12. izdanje, 2010)

Podatak da je u pitanju 12. izdanje već naslućuje da se radi o knjizi koja iza sebe ima dužu istoriju. Iza nje stoji ogroman tim autora i profesora sa dugim iskustvom u predavanju ove oblasti studentima ali i brojni saradnici i klinički stručnjaci. Iako je zvanični nivo knjige za studente medicine, uradjena je tako da je mogu sasvim ugodno koristiti i razumeti potpuni početnici i oni koji medicinu nikad nisu studirali. Ako vam njeni slikoviti i lepo objašnjeni koncepti ne budu dovoljni, imate i animacije i vežbe iz knjige koji su besplatno dostupni za preuzimanje.


Preuzmi knjigu (pdf)

Ukratko, knjiga kreće od samih osnova biologije. Prva poglavlja bave se hemijskom osnovom života, metaboličkim reakcijama i gradjom ćelija i tkiva. Nakon čega kreću zasebna poglavlja o svakom sistemu organa. Skoro svi delovi su prožeti i konkretnim primerima iz kliničke prakse.

Fiziologija čoveka - Integrisan pristup - (Silverthorn, 5. izdanje, 2010) 

Još jedna sjajna knjiga ali ovaj put sa naglaskom na integrisan pristup. Na šta se misli kada se kaže integrisan pristup? Pa dok učimo anatomiju mi uglavnom učimo jedan po jedan sistem organa zasebno iako ti organi u telu ne funkcionišu zasebno već zajedno kao celina. Upravo je akcenat knjige na tome, ne samo da vam pruži informacije o tome kako svaki sistem organa zasebno funkcioniše već da steknete bolje razumevanje i globalnu sliku o tome kako sistemi organa funkcionišu zajedno jer je ljudsko telo skup svih tih sistema i podsistema koji koordinisano rade. Iz tog razloga organi iz različitih sistema se često obradjuju paralalelno. Ovo se pokazalo kao zanimljiv i veoma efikasan pristup.


Preuzmi knjigu (pdf)
Prva poglavlja knjige po običaju prolaze kroz ključne pojmove u fiziologiji Pored ovoga, akcenat je stavljen i na proces donošenja odluka u kliničkoj praksi, kako se pretražuje naučna literatura o odredjenim temama, koje su veze izmedju fiziologije, molekularne biologije i medicine, i ono možda najvažnije - rešavanje problema i primena kritičkog razmišljanja. U tom smislu, svako poglavlje sadrži primere iz realnog života koji uključuju bolesti i poremećaje koje treba dijagnostikovati. Na kraju svakog poglavlja nalazi se sekcija pitanja i odgovori kroz koju vredi proći i testirati znanje.

Fiziologija čoveka (Stuart Ira Fox, 12. izdanje, 2011)

Još jedna knjiga sa ozbiljnom reputacijom. Stuart Ira Fox ima Ph.D iz ljudske fiziologije i više od deceniju profesorskog iskustva u radu sa studentima. Pored ove knjige objavio je još niz drugih knjiga iz iste oblasti koje sve zajedno do danas broje preko 36 izdanja. Kao i ostale knjige i ova ima 3 bitne karakteristike:
postepeno uvodjenje čitaoca u oblast, logičnost i konciznost.


Preuzmi knjigu (pdf)

Jedna od sjajnih stvari kod ove knjige je obilje mikrografa (fotografija napravljenih mikroskopom) prikazanih paralelno sa šematskim prikazima što omogućava čitaocu da dobije ideju kako odredjeno tkivo ili deo nekog organa zaista izgleda u realnosti. Zaista, upotreba mikroskopa jeste veoma važna u anatomiji jer se neke informacije jedino tako mogu dobiti. Proučavanje putem mikroskopa  usmerilo je postupak upoznavanja ljudskog tela u dva zasebna pravca: histologiju (koja se danas bavi tkivima u užem smislu, odnosno, sastavom višećelijskih organizama) i embriologiju (koja proučava organizam od trenutka oplodnje jajne ćelije do trenutka kada on počne samostalno funkcionisati).

Svaka anatomska jedinica u knjizi počinje prvo sa opisom strukture organa ili sistema (kao na primer nervi, nervni sistem, srce, itd.). Za ovim sledi opis razvoja, odnosno embriologija i komparativna anatomija, tj morfologija. Ovakva klasifikacija je od velikog značaja jer prvo daje dovoljno detalja o strukturi organa, i drugo, bilo ko (ne samo profesionalni medicinski radnici) može da ima u uvid u odnos i opis opšteg sistema

Fiziologija ponašanja (Neil R. Carlson, 11. izdanje, 2013)

Još jedna izuzetna knjiga ali sa fokusom na fiziologiju ljudske psihologije i ljudskog ponašanja. Prvo izdanje ove knjige pojavilo se još pre 30 godina. Od tada do danas knjiga je postala sjajno organizovan i ažuran izvor znanja iz ove oblasti. Prvi deo knjige bavi se osnovama fiziologije ponašanja, strukturom i funkcijama nervnih ćelija, neuroanatomijom i metodama istraživanja koje su koriste u ovoj oblasti  Drugi deo objašnjava ulazne/izlazne informacije (input/output), senzorni i motorni sistem. Treći deo se bavi klasifikovanjem i specifičnim vrstama ponašanja: spavanje, reprodukcija, emotivno ponašanje, gutanje, itd.Preuzmi knjigu (pdf)

Poglavlje o reproduktivnom ponašanju uključuje i roditeljsko ponašanje, udvaranje i parenje. Poglavlje o emocijama pruža jako dobro objašnjenje o ulogama straha, besa, agresije, komunikacija i emocija u ljudskom telu. Zanimljivo je i poglavlje o ponašanju gutanja jer obuhvata najbitnije neuronske i metaboličke osnove potrebne za unošenje tečnosti i hrane. Četvrti deo knjige bavi se učenjem , uključujući ovde i istraživanja o sinaptičkoj plastičnosti , neuronske mehanizme koji su odgovorni za perceptivno učenje i stimulisanje učenja (uključujući klasično i instrumentalisano uslovljavanje), ljudsku amneziju i ulogu hipokampusa u procesu učenja.

Završni deo knjige bavi se verbalnom komunikacijom i neurološkim i mentalnim poremećajima u ponašanju. Poslednja tema pokriva tri poglavlja: prvi razmatra šizofreniju i afektivne poremećaje, drugi govori o anksioznosti, autizmu, poremećajima deficita pažnje i stresu. Treći deo zadnjeg dela govori o drogama i njihovom uticaj na ponašanje.

Atlas anatomije (3D software)

Iako sve gore navedene knjige imaju sjajne grafičke prikaze, nekada će vam za razumevanje pojedinih složenijih koncepata biti potrebno više od dve ili tri slike. Zbog ovoga je najbolje imati 3D program koji će vam pomoći da lako locirate odredjeni deo tela i bolje ga razumete. Program Visible Body je verovatno jedan od najboljih 3D atlasa za anatomiju koji se može naći danas. Poseduje preko 3,600 anatomskih prikaza i stotine animacija. Postoji i iPad i regularna Windows verzija. Windows verzija kao trial je dostupna besplatno mada je naša preporuka da koristite full verziju jer cena nije prevelika za ovakav program. Ukoliko ipak niste u stanju da je kupite potražiite full instalaciju koja je velika svega 250MB (ima je na skoro svim torent portalima).


Visible Body


Brzina programa i detalji prikaza su gotovo neverovatni. Sve strukture su višeslojne tako da sa par klikova možete ostaviti samo sistem organa koji vas interesuje, recimo, locirati deo skeleta a onda postepeno prikazivati ostale slojeve i organe u njegovoj okolini. Mnoge ranije aplikacije za anatomiju nisu koristile ovako brz 3D rendering što je verovatno ključna stvar koja ovaj program odvaja od mase drugih. Visible Body ne samo što omogućava lagano 3D kretanje kroz ljudski organizam već može da pretražuje po stručnim nazivima i o svakom detalju pruža tekstualni opis.
Jednom rečju, ovaj program uz prethodno navedene knjige, pruža strahovito mnogo znanja koje je Homo sapiens sakupio u poslednjih nekoliko vekova. Ovo je suma sumarum onoga što do sada znamo o sopstvenom fizičkom telu i načinu kako ono funkcioniše. Zahvaljujući internetu i savremenoj tehnologiji svo to znanje je dostupno. Sve što nam sada verovatno treba jeste slobodno vreme kako bismo mogli na miru da istražujemo i upoznajemo taj čudesni svet.

9 komentara:

Pa ovo je predivno, hvala ti na ovim knjigama!! Inace, Holovu anatomiju od ranije i uvek joj se rado vracam jer do danas nisam srela bolje napisan udzbenik od njega.

 

Thanks so much !!! :)

 

Zdravo, prvo moram da se zahvalim na preporukama za knjige, pogotovo za knjigu autora Dee Unglaub Silverthorn, koja mi je pomogla u spremanju ispita iz fiziologije, najviše zahvaljujući sjajnim ilustracijama, pa sam želela da pitam da li možda imate preporuku za download neke dobre knjige iz patofiziologije? Hvala :-)

 

Plaća li se ovo kad se registruješ?

 

"Plaća li se ovo kad se registruješ?"

Knjige iz anatomije možeš besplatno da preuzmeš ako se registruješ na 4shared (registracija je potpuno besplatna). ALi 3D software za anatomiju možeš da pronajdeš jedino na torentima kao besplatan.

 

da li Holova anatomija ima u Srbiji da se kupi, da li znate?

 

Mislim da nema Holova anatomija, ali postoje prevodi anatomija drugih autora. Pogledaj ovde neke od prevoda: http://www.mikroknjiga.rs/store/k2.php?IDvrste=1&o2=409

 

Pozdrav, da li možda znate, ako ne ove knige, onda neke na srpskom jeziku,jako mi je potrebna neka dobra knjiga iz anatomije...
Hvala unaprijed

 

Post a Comment