Strategija "izvoli komadić mene, probaj me, odvratnog sam ukusa, nećeš se najesti"

Generalno, ako bi vas napalo drugo biće koje želi da vas pojede. Poslednja stvar koju biste hteli da uradite je da mu date mali "komadić" sebe, da proba ukus vašeg ukusnog mesa i da ga time još više podstaknete. Medjutim, ovaj mali gušterčić, poznat kao teksaški rogati gušter (Phrynosoma cornutum) dužine oko 7 cm, evoluciono je razvio takvu strategiju da radi upravo to. Kada mu se predator približi on isprska mali primerak sopstvene krvi, koja ima izuzetno odbojan ukus, kako bi mu rekao nešto što liči na "odvratnog sam ukusa, od mene se nećeš najesti".

A da stvar bude još čudnija, on ovaj primerak krvi isprska nekad iz usta a nekad i iz svojih očiju, iz kojih može dobaciti čak do 1,5 metar. Medjutim, strategija mu je takva da njegov spas istodobno može biti i njegova smrt. Ako predator ne odustane, Phrynosoma će istiskivati krv dokle god u telu ne ostane ni kapi, što znači do sopstvenog kraja.

Zanimljivo je i to da je ova vrsta postojala i pre 30 miliona godina (rani miocen). Plemena Navajo, Hopi, Papago, Pima su u sve svoje legende uključivala i rogate guštere, i to kao simbole snage i snalažljivosti.

Phrynosoma cornutum

Danas, ovaj mali gušterko, iako se hrani uglavnom mravima, skakavcima i termitima, veoma je ugrožena vrsta. Preostalo je svega 30% nekadašnje populacije. Kao razlozi nestanka navode se pojave pesticida ali i pojava invazivnih vrsta koje ranije nisu postojale na njegovom staništu, medju kojima su veoma agresivni "vatreni" mravi, (Solenopsis invicta).

Za više informacija o ovom gušteru:
http://www.phrynosoma.org/cornutum.html
http://www.iucnredlist.org/details/64072/0

0 komentara:

Post a Comment