Seks, laži, pokloni i paukove mreže

"Bračni poklon" /Nuptial gift/ je termin koji koriste biolozi dok izučavaju životinjsko ponašanje i odnosi se na to kada mužjak daje ženci poklon u vidu hrane (plena) da bi za uzvrat ostvario kopulaciju. U našoj priči ćemo videti kako to u realnosti izgleda kod pauka "Pisaura mirabilis" i dokle su odmakli trikovi koje on primenjuje.

Dakle, kad mužjak ovog pauka baci oko na ženku, doneće joj "poklon" koji je obično ukusan insekt pažljivo umotan u paukovu mrežu. Dok ženka odmotava svoj "poklon", mužjak koristi situaciju i pari se sa njom. Medjutim, najčešće se dogadja da onog momenta kada ženka primeti da je "poklon" ukusan, zgrabi ga i krene bežati da bi ga pojela negde na miru. Da bi sprečio ženku da mu pobegne, pauk će se čvrsto uhvatiti za "poklon" i praviti bukvalno mrtav, opuštajući nogice dok ga ženka odvlači zajedno sa "poklonom" u nadi da kad se ona zaustavi ponovo pokuša sa parenjem.

Ali ni tu nije kraj ovom neobičnom ponašanju :)

Zapravo, biolozi su otkrili da neki mužjaci znaju i da podvale, u smislu da koriste "lažan poklon" koji ima samo bezukusne ostatke nekog insekta umotane u paukovu mrežu (pazi ti pametnjakovića). U prirodnom okruženju 4 od 10 mužjaka koristi lažan poklon koji imaju ostatke insekta iz kojeg je pauk vec isisao sve ukusne i hranljive materije i tek onda ga zavio i spremio za ženku.

Pisaura mirabilis, dok čeka sa spremnim poklonom

Takodje, pored ove dve grupe mužjaka koji koriste lažan i pravi poklon, postoji i treća grupa mužjaka koja ne koristi nikakav poklon. Istraživaci su ustanovili da se od sve tri grupe, najmanje pare pauci koji ne koriste nikakav poklon a da prve dve grupe gotovo jednako ostvaruju pozitivne rezultate. Stim, što mužjaci koji koriste lažan poklon gotovo nikada ne pokazuju ponašanje da se pretvaraju da su mrtvi.

Razlog zašto se i to dogadja je verovatno u tome što kad ženke dodju u susret sa lažnim poklonom one ga odmotavaju tražeći ukusne materije ali pošto ih u lažnom poklonu nema, one ne beže i ti mužjaci nisu imali potrebu da se prave mrtvima niti da ih ženka vuce. Tako da u ovom slučaju, lažni poklon čak dodatno olakšava mužjaku koji koristi ovu strategiju da dodje do parenja time što će verovatno manje uzrokovati bežanje ženke.



Kao šaljiv kraj priče, možda bi smo mogli doći do sledećeg zakljucka : Ako želite da osvojite devojku morate ipak da imate poklon. Ne mora biti idealan i skup bitno je samo da bar liči na poklon ;-)

Više o ovom pauku:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pisaura_mirabilis

Za konkretne rezultate istraživanja i metodologiju pogledati :
http://www.biomedcentral.com/1471-2148/11/329
Albo, M., Winther, G., Tuni, C., Toft, S., & Bilde, T. (2011). Worthless donations: male deception and female counter play in a nuptial gift-giving spider BMC Evolutionary Biology, 11 (1) DOI: 10.1186/1471-2148-11-329

0 komentara:

Post a Comment