Knjiga: Uvod u izgradnju mozga i nervnog sistema

Razvoj mozga od njegovog potpunog početka na embrionalnom nivou do izuzetno složene i potpuno funkcionalne strukture kakvu ima mozak odrasle osobe je zaista izuzetan proces. Razumevanje tog procesa i dalje ostaje težak izazov, uprkos velikom broju naučnih dostignuća tokom poslednjeg veka. Mozak je najsloženiji živi organ na Zemlji i imaju ga mnoge grupe životinja. Oni koji žele da razumeju svoje mesto u biološkom poretku naše planete bi svakako trebali da se bolje upoznaju sa ovim organom. Ukoliko vam engleski ne pravi problem, ova knjiga pruža veoma zanimljiv i slikovit uvod u funkcionisanje moždanih ćelija koje su gradivni blokovi mozga svih životinja. Izdanje je poprilično sveže, 2011. godina.

Ukratko, ova knjiga pruža pre svega vizuelan i opširan uvod od rane faze kada odredjene ćelije embriona postaju neuroni, kako se kontroliše njihova proliferacija, šta reguliše vrste nervnih ćelija koje će od njih nastati, kako se dalje neuroni medjusobno povezuju, kako se ove veze kasnije unapredjuju pod uticajem nervnih aktivnosti, uključujući i one koje proističu iz iskustva. I konačno, zašto je za neke neurone sasvim normalno da umru tokom tog procesa. Razvoj svake od komponenti nervnog sistema čoveka uporedjuje se i obradjuje poredeći ga sa nervnim sistemima vinske mušice, crva, žabe, pileta, miša, mačke i naravno majmuna.


Preuzmi knjigu,  350 strana, 140 MB


Ekipa autora koja ima ogromno iskustvo u predavanju ove oblasti studentima (Prof. David J. Price,  Dr. John Mason, Andrew P. Jarman i Peter Kind) se potrudila da knjiga ne zahteva visok nivo biološkog znanja, i da bude razumljiva i onim ljudima koji nisu studenti medicine i koji nemaju stručnijeg znanja iz oblasti neuronauka ili molekularne genetike. Cilj pisanja ovakve knjige bio je da se obezbedi pristupačan, ali i rigorozan uvod u mehanizame nervnog razvoja za buduće potencijalne studente i one koji sa malo ili gotovo ni malo prethodnog znanja tek ulaze u ovu oblast. Treći razlog za pisanje ove knjige, kako autori tvrde, bio je da pruži upečatljive i slikovite ilustracije razvojnih mehanizama i eksperimenata koji su doveli do njihovog otkrića. Knjiga nema klasičan pristup već povremeno koristi i šaljive analogije kako bi pojmove i koncepte učinila još razumljivijim (pogledati i kritike knjige koje je dao labtimes.org). Izdavač je takodje omogućio i web prezentaciju gde se kompletan materijal može preuzeti besplatno.

Razvoj nervnog sistema je veoma vizuelna grana biologije: eksperimenti se često izvode i na onim strukturama koje su vidljive ljudskom oku bez nekakvog tehničkog problema. Medjutim, pravi problem u savladavanju oblasti kao što je razvoj nervnog sistema, kako ističe jedan od bivših studenata, jeste potreba da se razume odredjeni stepen genetike, molekularne biologije, biohemije i fiziologije, da bi ste bili u stanju da spojite te osnove i da ih koristite kao četiri dimenzije. Iz tog razloga, autori su u prvim poglavljima pokušali da se pozabave i tim zadatkom.

Veće znanje o tome kako se nervni sistem gradi će doneti i velike koristi po ljudsko zdravlje i buduće tehnologije. Razotkrivanje mehanizama koji dovode do razvoja zdravog mozga pomaže i savremenoj medicini u lečenju teških bolesti nervnog sistema, kao što su autizam, epilepsija, razni oblici šizofrenije, itd.

Biografije autora:
Prof. David Price
Dr. John Mason

0 komentara:

Post a Comment